Nice place: Fortuyn (Haarlem)

FortuynWhy should we go there? Als je fan bent van mensen kijken vanuit een luie stoel onder het genot van een goede kop koffie, is het terras van Fortuyn aan de Grote Markt zo’n beetje de beste plek waar je je kunt verschansen. Van rechts komt men het plein op, voor je neus gebeurt van alles (ronddwalende toeristen, zaterdag marktdag) en als je een rustpunt zoekt, is er altijd de mooie St. Bavo in de achtergrond. Maar binnen is het ook fijn. Onlangs hees Fortuyn zichzelf in een nieuw jasje. NY brokkel-baksteenmuur op rechts, achterin een heuse junglewand, en onder je achterwerk hippe leren stoeltjes die matchen met de coyboybarkrukken aan de bar. En dan huppelen er ook nog allemaal aardige serveersters rond in lieve gestreepte truitjes. Er is hier nagedacht over 3D design.

What should we eat/drink/nibble? Fortuyn is zolang we het kennen een lunchroom/restaurant/café waar je terecht kunt om de stevige trek te stillen. Sinds de verbouwing zijn de gerechten die uit de keuken komen iets ‘verstoerd’. De hamburgers van dry aged Iers rundvlees worden gegrild in de Josper oven (‘authentieke Spaanse houtskooloven’) en komen zonder opsmuk op tafel. De club sandwich is niet langer een drielaags torentje van belegd geroosterd brood, maar bestaat uit 2 stevige bammen belegd met gegrilde kippendijen uit de Josper, Livar spek, scharrelei en mayo. Op de avondkaart onder meer steaks van verschillende soorten koe, een boerderij-eend en black tiger gamba’s. Bij Fortuyn wordt niet kinderachtig gekookt.

Anything disappointing? Nee, Fortuyn stelt nooit teleur.

Which corner? Grote Markt 23

Which corner on the Net? Fortuynhaarlem.nl

 

Freelance culinair redacteur en publicatiemanager bij een medische hulporganisatie. Eetfreak, kookgek, antenne voor culitrends. Contact: celine@niceplacearoundthecorner.com

Reageer